Gagarin din Grajduri se supara si pleca

February 11, 2009

Luati de radeti, daca va vine, povestea cu mireasa de 12 ani si catrafusele lu’ familia ei. Remarcati, in poza, figurile cam sinistre ale mirilor si mai radeti o data. Sau nu. Dar daca unchiul mirelui este Gagarin din Grajduri, ce-ati fi vrut?

In Ciurea, in cetatea tiganilor din judet, toamna se numara nuntile. Si dupa randuiala logodnei, i-a venit randul si Ortansei, nepoata lui Colea Stanescu. De ursita i-au facut cu doi ani in urma iar cel ales a fost Cezar, nepotul lui Gagarin din Grajduri. Ortansa avea vreo 10-11 ani pe atunci, o varsta la care fetele inca mai impletesc cositele papusilor. Dar dupa traditia tiganeasca, arvuna pe fata se da din timp. Si-ai lui Stanescu au dat-o, socrii au baut si adalmasul, adica ditamai galeata de vin, asa, ca sa stropeasca intelegerea facuta. Cat au dat socrii mari pe micuta Ortansa? Nu vor sa spuna dar sunt mandri ca s-au incuscrit nu cu oricine ci cu neamul lui Colea, bulibasa din Ciurea.

Doua ghinioane

Ca data de nunta au zis sa fie prima sambata din prima saptamana a lui noiembrie, c-atunci sta si tulburelul un pic din fiert, se da cepul la ultimul butoi de anul trecut iar purceii nu-s nici grasi, nici firavi, ci numai buni de cutit. In Grajduri, in cartierul “rezidential” si taman in ograda lui Gagarin, forfota mare dis-de-dimineata. Mercedes-uri, Audi, BMW-uri, Opel-uri. Ce mai, o parcare mai dihai ca cea de la Hotel Astoria, atunci cand e vreo paranghelie politica cu vip-uri scrobite de la Bucuresti. La un semnal, limuzinile stanestilor s-au pus in miscare, ridicand nori de praf in jur. Pe ulite, puradei curiosi nevoie mare topaiau. Pleaca mirele la mireasa. Coloana de masini nu apuca sa iasa bine din cartierul rezidential, cand, hop, frana brusca. Mirele isi uitase costumul acasa. Curat ghinion ca s-a intors din drum. Dar, deh, era costum de costum. “E luat de la Paris, e facut la Versace, e scump. Hainele mele si ale miresei au costat 15.000 de euro”, socoteste mirele Cezarica, dupa care inapoi spre Ciurea. Inainte sa ajunga in satul socrilor mici, nasul Antonio, barosanul coloanei, a apucat in directie gresita. Si din nou masina cu mirele a facut cale intoarsa. “Ptiu, drace”, spuneau chivutele scuipand spre mire sa alunge duhurile rele.

Gatitul mirilor

Cu drumuri indarat, descantate de gurile caldarareselor, coloana oficiala a petitorilor a ajuns in cele din urma in Zanea. “Sa traiasca nasul, sa traiasca mirele si barosanii”. La un semn, “tantareii” antamati au inceput a bate darabana in ritmuri de marsuri nuptiale. Nici una nici doua, chivutele si femeile batrane s-au prins in hora. Grabit, dand din coate printre printre hoartele de nuntasi postate in usa palatului, mirele Cezarica s-a strecurat cu greu spre camera de zestre. In camera, printre munti de perne, plapume si siruri lungi de fuste inflorate, mireasa Ortansa. Nici o tresarire, nici un salut, nici un zambet pe fata lor, doar o privire fugara, de parca ar fi fost doi straini. A inceput gatitul mirelui si-al miresei. In aceeasi camera, nu separat, de fata cu tot neamul lor. Brusc, mainile chivutelor au inceput sa traga in jos hainele de pe mire. In jurul lui, doi-trei puradei pe post de paravan. Cat ai bate din palme, Cezarica si-a imbracat Versace-ul alb. Langa el, Ortansa cu fustele in cap, ingramadita intre 5-6 chivute care se agitau de mama focului la gatitul miresei.

Dansul salbei

Dupa ce au fost despuiati de haine si gatiti, mirii au iesit in fata casei, pentru dansul nu al miresei, ci al salbei. Cu mai bine de jumatate de kilogram de aur de 24 de karate atarnat la gat, ea, si cu un galben cat toate zilele tintuit pe o hartie de un milion, el, mirii au deschis nunta. Boxele scoase afara urlau pana la refuz pe ritmuri de manele. Ortansa si Cezar nu au dansat impreuna. Mireasa s-a unduit pe rand cu cativa invitati de seama. Dansul si dolarul, dar nu mai mult de unul. “Ca asa e traditia, mireasa trebuie platita, trebuie stropita cu apa si busuioc”, a spus un nuntas. Dupa dansul salbei jurizat de Colea si Ferdinand zis “Feri Boss”, invitatii s-au repezit cu mic, cu mare, sa incarce zestrea intr-un tir. Zeci de perne mari cat un pat dublu, invelite in lejerii aurii, sute de perne mici ca de iatac, randuri-randuri de cerceafuri de atlas rosu ori argintiu, garderoba plina de pliuri si volane colorate a miresei, covoare, electrocasnice. Zestre cat sa ajunga la toata Zanea.

12

Isaia dantuieste

Dupa ce-au dantuit “napoleonii” de la gatul miresei, nuntasii si-au adus aminte ca trebuie musai sa mearga si la biserica. Ca un stup de viespii, sosotind, bolborosind, tipand unii la altii, rromii au pasit pragul Bisericii in frunte cu mirii si nasii. Nici cuvintele din Evanghelie, nici pildele preotului n-au domolit vacarmul. O data terminata slujba, alaiul pestrit si galagios s-a indreptat spre palatul lui Colea. “Sa-nceapa petrecerea. Sa se taie porcii”, a spus Colea. Trei godaci au fost sacrificati rand pe rand pe tapsanul din spatele palatului. Pe post de restaurant, garajul lui Colea s-a umplut de nuntasi. Menu-ul in asteptarea friptanelor, unul frivol: cateva farfurii cu cascaval si pastrama si vin de Jidvei. In ajutorul lautarilor dar si pentru a-si dovedi calitatile de lider, Gagarin Stanescu a cantat pret de cateva minute bune.

Un pic de scandal

“S-a furat mireasa”, s-a auzit la un moment dat. Pretul cerut, 7.000 de Euro i s-a parut cam piparat mirelui care a reusit sa-si recupereze nevasta cu doar numai cateva sute de mii de lei. Si cum nunta tiganeasca fara un pic de scandal nu-i nunta, spiritele s-au incins cand s-a inceput inchinarea darurilor. Din buzunarele tiganilor au inceput sa curga hartii de un milion, cinci sute de mii de lei, salbe cu bani de aur direct intr-o galeata asezata in fata mirilor si nasilor. Cearta s-a iscat cand nuntasii nu au mai tinut cont de ordinea la galeata iar Gagarin a fost lasat la coada. Suparat si jignit, Gagarin a parasit nunta. In final s-a facut suma darurilor: 20.000 de Euro si un kilogram de aur, plus un camion de zestre. Petrecerea a continuat si s-a intins pana noaptea tarziu. A doua zi de la capat si a treia zi din nou, o nunta ca-n povesti, povestilor rromilor caldarari de la Zanea.

Leave a comment