February 9, 2009

Iată o “amintire” din ianuarie 2008 despre concurenţa dintre firmele care organizează nunţi, la Timişoara şi Arad. Aici e o mare mafie, lucru pe care l-a semnalat, la vremea respectivă şi presa. Reprezentata firmei Dalisis a mai avut tupeul să îl sune pe ziaristul care a publicat articolul. Ameninţări, limbaj ca la uşa cortului etc. Ziaristul a păstrat înregistrările convorbirilor, deci totul e real. Culmea a fost când cea de la Dalisis, parteneră de şmenuri cu familia Cornu în organizarea nunţilor la CRAFT, în Timişoara, l-a sunat pe Georgică Cornu, preşeditne al CCIA Timişoara, părtaş cu firma de catering şi închisul ochilor la nunţile de la CRAFT dar şi patron al ziarului în care apăruse materialul. Femeia i-a cerut evident ca ziaristul să fie dat afară, să apară dezminţiri că altfel…şi alte basme. Ştie doamna cum se numeşte infracţiunea de intimidare directă sau telefonică a persoanei (mai ales dacă e ziarist), în Codul de procedură penală? Poate vrea să afle…

Dar iată “amintirea” din ianuarie 2008.

Razboi rece pe axa Timisoara – Arad PDF Imprimare E-mail
Image

TIMIŞ/Concurenţă acerbă – Bătălie pe mirese
Mai multe firme timişorene din domeniul organizării de nunţi s-au revoltat împotriva unei firme concurente din Arad, pe care o acuză de monopol. „Războiul nunţilor” a început la sfârşitul săptămânii trecute, când, la Casa Tineretului, a avut loc primul târg de servicii şi produse pentru nunţi din acest an. Unele firme sau retras înainte ca târgul să înceapă, în timp ce altele, care au participat, susţin că au primit ameninţări din partea firmei arădene.
Lupta între organizatorii de târguri de nunţi este foarte strânsă, ţinând cont că afacerile de acest gen ajung la câteva milioane de euro pe an, numai la nivelul Timişoarei. Firma timişoreană „Clipe Magice” a organizat primul târg din acest an, însă a atras iritarea arădenilor de la firma Dalisis, care vor organiza un târg similar, în acelaşi loc, în luna februarie. Săptămâna trecută, patronii firmelor înscrise s-au trezit cu o scrisoare din partea celor de la Dalisis, care le sugerau să nu mai participe la târgul timişorenilor. În caz contrar, vor fi refuzaţi la târgurile organizate de arădeni. „Pentru firmele care decid participarea la alt târg de nuntă organizat la Casa Tineretului, Dalisis se vede obligată să refuze participarea acestora în cadrul târgului «Planifică-ţi nunta într-o zi!». Dalisis va returna avansul plătit în termen de 24 de ore de la rezilierea contractului”, este precizat în notificarea lăsată pe furiş la standurile timişorenilor şi semnată de Simona Mărieş, coordonator de evenimente la firma Dalisis.

Concurenţă neloială

Cei de la Dalisis au încercat, în aceeaşi scrisoare, să sugereze că ar avea monopol asupra spaţiului de la Casa Tineretului. „Precizăm faptul că Dalisis a cerut conducerii Casei Tineretului exclusivitate în organizarea târgului de nuntă începând cu anul 2009”, mai apare în aceeaşi scrisoare semnată de Simona Mărieş. Conducerea Casei Tineretului infirmă însă această informaţie. Patronii timişoreni care au achitat participarea la târgul din februarie spun că vor ignora scrisoarea sau îi vor da în judecată pe cei de la Dalisis, în cazul în care li se va refuza accesul în standurile pe care le-au închiriat. „Mai multe firme şi-au exprimat dorinţa de a participa la Târgul de Nunţi «Clipe Magice», dar au renunţat, deoarece au fost supuşi la presiuni de către o firmă concurentă. Nu înţeleg de ce se practică astfel de metode, care cred că ar putea fi încadrate şi la concurenţă neloială. Niciunde în ţară nu se întâmplă aşa ceva”, ne-a declarat Olimpiu Bulzan, managerul firmei Clipe Magice.

Timişorenii apelează la instanţă

Intimidaţi, mulţi dintre patronii timişoreni recunosc cu jumătate de gură că s-au făcut presiuni asupra lor. Câţiva dintre ei au hotărât totuşi că se vor lupta cu concurenţa neloială din Arad. „Am primit o hârtie fără dată şi număr de înregistrare de la cei de la Dalisis, prin care mi se impune să particip doar la târgul lor. Am plătit preţul cerut de ei pentru închirierea spaţiului, iar duminică mi-au cerut, prin SMS, rezilierea contractului pe motiv că am participat la târgul «Clipe Magice». Nu reziliez nimic, pentru că nu avem în contractul cu ei stipulată o asemenea clauză. Dacă firma mea va fi prejudiciată, ne vom judeca”, ne-a declarat Ovidiu Ţîştea, reprezentantul uneia dintre firmele prezente la târg. Situaţia tensionată s-a resimţit şi printre firmele care au participat pentru prima oară la un târg de nunţi. „Noi suntem la prima participare la acest gen de expoziţii şi nu am avut de-a face cu acest conflict. La nivel de zvon am auzit că unora dintre firme li s-a restricţionat participarea la târgul de nunţi din februarie tocmai pentru că au participat la cel de acum”, ne-a declarat unul dintre reprezentanţii firmei HDV Studio.

Răspuns confuz

De cealaltă parte, Simona Mărieş de la Dalisis, semnatara somaţiei, spune că povestea este mai nuanţată şi are o explicaţie mai amplă. „Acum sunt la târgul de nunţi din Arad şi nu am timp să vă explic ce se întâmplă la Timişoara. Tot ce vă pot spune este că la târgul de la Casa Tineretului din Timişoara, toată suprafaţa a fost deja închiriată şi nu mai e loc pentru alţii care doresc să vină”, ne-a declarat reprezentanta firmei arădene. Simona Mărieş nu a dat însă nici o explicaţie referitoare la acuzele pe care i le aduc patronii firmelor timişorene în ceea ce priveşte monopolizarea pieţei de nunţi, dar şi a târgurilor de profil.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: